Saturday, 8 August 2015

8 Sebab Kenapa Bersenam di Rumah Lebih Baik Daripada Bersenam Di Gym

Bersenam di luar atau di gym, memang ada kebaikannya. Tetapi, jika anda seorang yang pemalu dan pendiam seperti saya, tentunya anda lebih selesa untuk bersenam di rumah. Jom kita baca 8 sebab kenapa bersenam di rumah lebih baik daripada bersenam di gym.

Wanita bersenam di rumah
Wanita bersenam di rumah

Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

1. Cuaca sangat panas dan malas nak keluar?
Anda tidak perlu risau dengan cuaca yang sangat panas atau hujan lebat apabila gym anda cuma di ruang tamu rumah anda yang selesa.

2. Tidak perlu ikut jadual gym
Anda tidak perlu ikut jadual gym anda setiap minggu. Bila-bila masa pun anda boleh bersenam. Jadual harian yang sibuk bukan lagi alasan. Sambil temankan anak-anak pun boleh bersenam juga.

3. Tak perlu kisah macam mana rupa anda
Rambut belum bersikat? Wajah comot tanpa mekap? Tak ada masalah sebab tak ada yang akan tengok anda bersenam selain anak-anak dan suami tersayang. Kalau anda masih single, lagi best! Bersenamlah berpeluh-peluh di ruang tamu anda, tiada siapa yang nampak.

4. Tak perlu risau dengan kuman dan bakteria di gym
Eww! Apabila berkongsi ruang yang panas dengan ramai orang yang sama-sama berpeluh, tentunya ada risiko penyakit. Jadi jika anda bersenam di rumah, sekurang-kurangnya anda tidak perlu risau.

5. Tempat untuk rehat dan rawat yang sangat dekat
Penat giler lepas berzumba? Berpeluh-peluh dan ingin minum minuman shake kegemaran anda? Jika anda bersenam di ruang tamu, dapur kan dekat? Menghidratkan badan lepas bersenam tentunya lebih mudah.

6. Buatlah ekspresi wajah dan bunyi yang anda suka
Tiada siapa akan dengar anda menyanyi (sing-along), mendengus, ataupun menjerit semasa melengkapkan rutin senaman anda. Semuanya dalam keselesaan ruang rumah anda sendiri.

7. Anda boleh berjimat
Tidak perlu pakaian senaman yang mahal atau bayaran keahlian gym. Tidak perlu bayar lebih untuk tol dan petrol.

8. Jadikan senaman aktiviti anda sekeluarga
Eratkan hubungan dengan adik beradik, anak-anak, dan suami dengan beriadah bersama-sama. Main badminton, berzumba, lakukan aktiviti riadah bersama keluarga anda. Seronok kan?

Semoga anda lebih bermotivasi untuk bersenam lepas ni. Selamat bersenam!



Sebarang pertanyaan/order, hubungi saya:

Debbie Elara
SID 1107197
WA/SMS: 012-3940017 | debbietehin@gmail.com
Poslaju/GDex: Seluruh Malaysia
COD: Kuching | Bayaran: CIMB, MBB

facebook page google plus instagram pinterest twitter tumblr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...